Nuffnang Ads

Followers

Saturday, May 11, 2013

Happy Mother's Day !!

Haloooo SANYORITTTAAA !!!



 Her name is Yong Tulfa@Zulfa Bt Ibrahim . Hobi memasak *siriusly sedap ! , jahit baju *time raye tak yah buang duit beli baju , ibu yg jahit kan , melukis *ibu tangan seni , dapat lukis laju je CANTIKK ! , mewarna *kalo ibu mewarne , nampak real je gambar tuh , design baju *baju2 i dulu limited edition tau sbb design by ibu sendiri ! , tanam pokok *time bosan ibu suke pg  kedai bunge and susun pokok2 die and paling suke tolong ayah *ibu kuat tau , die sorang boleh tolong angkatkan cabinet ayah !! kalah ayah ! .

Ibu i sangat penyayang , caring , peramah giler ! and garang *sebab i dulu nakal giler , hahah ! and i really miss her , yu know setiap tahun kalo mother day i selalu kasi bunge . kan dulu kalo kat sekolah time2 mother day ader la jual bunge2 ros untuk kasi kat ibu kan , so bende tuh la yang jadi my favourite time mother day . and bile hadiahkan bunge kat ibu mesti ibu hadiah kan balik kiss kat dahi . and now dah 11 tahun , lame dah x rase ciuman macam tuh lagi =') . its ok ayong dah besar n semue nye dah tinggal memory indah .

Yup hidup ibu tak lame 2/8/1968 - 31/1/2003 , ibu tinggalkan i time i darjah 4 ,anis 4 tahun and ain 2 tahun .start hari tuh hidup i , ayah , anis and i berubah sekelip mate . disebabkan hidup yg tak terurus ayah hantar ain duduk kat kg , i and anis duduk ngan atok kat Taman Medan . 4 bulan i tengok sendiri kehidupan ayah , tanpa ibu memang susah sangat hidup die selalunye ibulah yang tolong aturkan kerja customer mner die patut siapkan , ibu yg tulong ayah dalam perbelanjaan nak beli kayu2 papan semue , semuenye ayah bergerak sekali dengan ibu , ibu dah macam secretary ayah dah . and bile secretary dah tak ader , semue nye jadi tunggang langgang kan . but ayah kuat perlahan2 ayah bangun tanpa gunakan tongkat yang selama nieh die gunakan untuk berdiri , sampailah sekarang =')

Bile kali terakhir i jumpe ibu kat hospital ibu cakap "atiya jage adik2 ngan ayah tau , ibu sakit tak dapat nak jage atiya dengan adik2" , even dalam hati risau sangat bile ibu cakap cam tuh , i just senyum n cakap "ok ibu" but sape tahu die nak pergi menghadap Illahi . Pukul 3 pagi 31/1/2003 atok dapat call dari hospital ,  sampai2 sane bile doktor dah tutup ibu dengan selimut , i dah tak terkate still anggap satu gurauan yg i tak dapat terime , memang i dah tau ibu dah pergi tinggalkan i tapi i tak boleh terime kenyataan time tuh . goncang2 ibu pown still ibu tak bukak mate , and lastly i just menangis , menangis , menangis dan menangis . dalam umo i 10 tahun time tuh i dah fikir macam2 , macam maner hidup i , adik2 and ayah i pas nieh , sape nak tolong ayah ? sape nak masak bile kiteorg lapar ? sape nak tolong i buat kerja sekolah ? pada sape i nak mengadu masalah i ? pada sape i nak mintak tolong ? pada sape i nak mintak kasih sayang seorang ibu ?
night mare rite ?

So lepas ibu dah tak ader semue bende i buat sendiri , tak ader org tolong i buat kerja sekolah , tak ader org dah i nak mengadu masalah i , semue bende i kene usaha sendiri . i tau , i mampu buat sendiri , i tau i mampu berdiri diatas kaki i sendiri and now alhamdulillah i dah pandai berdikari . so those yg still have ur mom love her as long as she live , sbb bile dah tak ader , maka hilanglah salah satu rahmat Allah S.W.T yang paling bernilai iaitu doa seorang ibu . So Happy Mother Day ibu !! Al-Fatihah tuk ibu and hopefully ibu ditempatkan dikalangan org yg beriman dan beramal soleh . Amiin =)



.Walaupun ibu tiada ganti tpi Allah tuh maha adil , Allah kurniakan Nuripah Bt Mahali tuk jadi pengganti ibu ,  memang ibu tak macam aruah dulu , tapi cukup lah sekadar mengambil berat , yang boleh jagakan ayah tuk i time ayah sakit , yang sanggup bersusang senang hidup dengan ayah , and paling penting seorang ibu yang mampu menerima i dan adik2 dalam hidup die .Now Alhamdulillah i ader 3 orang adik dengan ibu su nieh , nak tampah lagi 4 dah pown . haish i'm the eldest sister dari 7 org adik beradik !? uuhh ~

So thats all for today  , sangat panjang i bercerita haha .
so bye ! Ardios Amigos !
Assalamualikum =)






2 comments:

  1. yong... i never know you were this strong to endure all the pain of losing someone you really care and love.. it was very hard to lose someone you really care.. i have experienced it. but for you.. i think it was more painful.. to feel alone.. but yong.. i swear with all my heart.. i will always be with you as long as you want.. you can share all your problem with me and i will lend my shoulder for you to cry on.. as your best friend, i love you yong.. and i really hope our friendship lasts until jannah.. Al-fatihah buat ibu yong.. Aminn.. :-)

    ReplyDelete
  2. tq my friends . sayang korang ! =)

    ReplyDelete