Nuffnang Ads

Followers

Thursday, June 27, 2013

"HEDGEHOG!" as a PET ?

Assalammualaikum !! haloo there !! how yu guys doing ?? GooOOoOdd ..

First of all i nak kenalkan kat korang i punye pet !! Not a cat , not a sugar glidder , or a bird but its a HEDGEHOG !! And this is it !! Mr.Stephano .  And die ader partner tau !! but partner die dengan boyfie i and her name is Ms.Jennifer !! not Jennifer Lopez okeys =)


Hedgehog or in malay kite panggil landak mini . mereka nieh spesis mamalia and mereka tergolong dalam haiwan noctural iaitu haiwan yang active pada waktu malam . Hedgehog nieh sangat jinak , and senang nak jaga  !! betul tak tipu !!

So setakat nieh dalam banyak2 soalan , soalan yang paling famous org dok tanye kat i is "hedgehog nieh tembak tak duri die ?" , ok jawapannye , mesti korang ingat hedgehog nieh macam porcupine kan ? ha .. salah tuh . hedgehog and porcupine sangat berbeza kerana hedgehog nieh tak menembak duri die macam porcupine . and duri hedgehog nieh tak besar and setebal porcupine. lagi satu saiz hedgehog nieh kecik je .. mereka nieh hanya boleh membesar sehingga sebesar tapak tangan je ! so jangan la risau nak membela binatang chomel nieh ! 

"Hedgehog nieh nak kasi makan ape ?" ha .. tuh famous question jugak tuh . ok hedgehog nieh sebenar nye makan makanan kucing je , selain tuh i kasi die makan mealworm atau ape2 jenis serangga , sayur and buah . but hedgehog i nieh kuat makan mealworm . banyak maner pown , die boleh habiskan . hehe . uuhh lupe nak cakap , elakkan kasi hedgehog minum susu sebab susu tak elok untuk untuk pencernaan die ok !




Kalau korang nak tau i nieh sangat excited bab2 membeli barang2 mandi/makan untuk hedgehog i !! hahaha i donno why but setiap kali belikan barang untuk die , i pulak yang happy semacam . hahaha so kalo bab mandi kan hedgehog i nieh simple je . i just gunakan syampoo yg khas untuk baby , tuala and berus gigi *but berus gigi yang dah TAK gunakan tau !! kalo mandikan hedgehog nieh better mandikan dengan air suam and kalo nak rendam kan die make sure tak melebihi hidung die *nanti lemas pulak karang .

ni la koleksi syampoo stephano . dah macam baby dah haha

macam nieh la cara nak mandikan dia . and biasanye lepas mandi die terus tido .
Setiap kali balik kampung or nak berjalan2 kat taman/padang i tak pernah miss nak bawak die . mesti tertanye2 kan "macam maner nak bawak?" ha .. boleh la . i belikan beg travel khas untuk hedgehog , beg tuh senang nak dibasuh . harga RM55 , tapi beg nieh susah sikit nak cari kalo ader pown jenis yang kain punye . but time i beli nieh nasib je terjumpa pulak kat fb . so beli on9 je .

chomel tak beg die !! hewhew
So pada sape2 yang dah bosan bela kucing bagai apa kata korang bela hedgehog pulak . tak susah lansung nak bela dia asalkan korang ader tempat yang luas untuk dia bermain . sebab hedgehog nieh bukan haiwan dalam kurungan ok . first time korang pegang memang rasa sakit . macam pegang durian gitu but lame2 bile korang dah biase ia akan terasa berduri je tapi tak sakit lansung . PERCAYALAH !! haha . so kalo ader ape2 soalan just leave a comment and do follow me okeys !! tq for reading !




Ardios amigos !!
Love from lil owl .
Assalamualaikum =)







11 comments:

  1. sis...ad gmbr sangkar dye tak..or list bnd sy ptot ad as beginner...?bru terfikir nk bela ne....

    ReplyDelete
  2. tumpang tanya..bley tunjuk gmbr sngkar tak..sy bru pikir2 nk bela hedgehog ne

    ReplyDelete
  3. reply sy kt email un tak pe...
    ash_like_snow25@yahoo.com
    fb pun email tu...mmg arap sgt info dr anda

    ReplyDelete
  4. hi, i'm interested in buying those, do you know da standard price for one of those?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry late reply . im too busy lately . btw standart price for one of this around 80 - 150 . its depends on their type =)

      Delete
  5. salam nk tnye
    sangkar die bsr mne
    bsr hamster ke
    klu bela kt hstel ok x

    ReplyDelete
  6. kalau hedgehog ni jenis pemalu bila pegang dia jadi bulat cemana nak manjakan dia eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia protect their self. maybe sebab tak biase lagi dengan bau dan sentuhan manusia. jadi maybe you boleh letak baju you yang you dah pakai . biarkan dalam sangkar dia. so that dia boleh cam bau you .

      Delete
  7. kalau hedgehog ni jenis pemalu bila pegang dia jadi bulat cemana nak manjakan dia eh?

    ReplyDelete
  8. for those yang nak tnye bout hedgehog, please email yong at zareenreen@yahoo.com. sebab vary rare yong bukak blog ni . okey

    ReplyDelete