Nuffnang Ads

Followers

Saturday, February 8, 2014

"Guinea Pigs" as a PET.

Assalamualaikum !!

So entry kali nieh i nak kasi tau macam mana cara nak bela guinea pigs , for those yang teringin nak bela guinea pig but tak tau die makan apa , macam mana nak jaga dia or whatsoever so kat sini  i akan kasitau semue bende yang patut korang tau before nak bela binatang chomel ni ok !

1st of all this is my guinea pig, her name is chelsea, and masuk bulan 2 nieh , umur die genap 5 bulan . so guinea pigs ni ada bnyak jenis breeds , and i thinks my guinea pigs breeds is Sheltie or Abyssinian i pun x berape pasti haha . this pets don't bite people unless die rase terancam but haiwan chomel ni sangat  friendly so jangan risau kalau die mengigit ke hape ..


So ap barang yang perlu ada kalaw nak bela haiwan chomel nieh ?? mesti la sangkaq die kan . haa kalau i , i just guna big container macam ni . sebab i duduk kat rumah sewe dengan member2 so takkan nak beli sangkar besar2 kan . so container macam nieh pun boleh digunakan jugak . 


"kalau dah beli container macam nieh , macam mana nak letak air die?" haa soalan tuk kene creative sikit. haha apa susah , korang tebuk je kat bucu container nieh . buat 2 lubang and ikat botol air tuh dengan somethings . macam ini :)

haa kan senang !
Ha !! lupe pulak nak cakap, kalau korang nak kasi die minum beli botol macam ini tau . lagi senang senang si kecik ni nak minum , jangan pulak korang kasi die minum dalam bekas , sebab diaorang tak tau nak minum pakai bekas .

"Binatang ni nak kasi makan ape ek?" alah senang  je , korang campak je haiwan ni kat atas padang rumput pandaila die makan rumput2 tuh haha . Just kidding , but boleh jugak .. tak salah pun . hehehe so ni la makanan2 mereke yg korang boleh kasi .


Sayur-sayuran korang boleh kasi sayur2 dekat atas nieh . but i prefer korang kasi carrot, kobis,apple or salad . guinea pigs i pun makan sayur2 ni jugak . but die x makan saderi, timun or green peppers and blallal . make sure korang kasi guinea pigs korang makanan yang mengandungi bnyak vitamin c, sebab elok untuk bulu die . kalo boleh beli lah supplement untuk haiwan nieh .rumput2 kat hutan pun korang boleh kasi tau !

shopping abis ni hahaha
Alfalfa Hay nieh , bukan makanan harian die tau . alfafa ni kire macam makanan time mereke ni bosan2 je , macam kite jugak .. time bosan mesti nak makan keropok ke hape ke kan . so same la macam diorg , so korang just letak kat tempat yang macam ni . gambar ni i amik dari google je , i punye pun i buat macam ni tp x secantik ini lah hahaha .but tak ada gambarnye so amik google je

Haa .. macam ni la kalaw nak kasi makan alfafa .
About pallet pulak, i lagi suke kasi die makan pallet yang memang khas for guinea pig . selalu i beli kat midvelly je , macam gambar yang kat atas tuh . packet warna pink tuh . ha tuh mmg makanan khas for guinea pig . korang boleh jugak kasi dia makan pallet for rabbit but kalaw i, i tak kasi die makan banyak sangat la.

Next question, "macam mana nak mandikan guinea nieh ?" , hemm senang2 . korang sabun kan die pakai sabun baby pun boleh .. macam carrie junior, baby johnson and etc.


Jangan kasi haiwan ni mandi dengan air sejuk, kalau boleh suam2 je air mandinye ok , dan jangan kasi mereke sejuk terlalu lame tau ! pas mandi terus keringkan mereka ni . and one more things !! kalaw lepas korang dah mandikan haiwan nieh , jangan time mereke ni still lembap2 bulunye , korang terus masukkan dalam sangkar tau !! sedar2 esok dah mati kesejukan haha . make sure dah kering betul2 .. baru masukkan dalam sangkar ok .

 
Haa .. i terlupe bende penting pulak hahaha . ni la die habuk kayu . nak buat ape ? ha ni kegunaannye kalaw guinea pigs kencing .. habuk kayu nieh boleh serap air kencing die . so tak ada lah sangkar korang penuh dengan air kencing guinea pigs ni , and guinea pigs korang pun takkan kotor kene air kencing die . habuk kayu jenis macam ni tahan 3/4 hari je then korang kene buang . sebab guinea pig ni kuat kencing . kalo biarkan lame2 berbau kuat tau ! so thats why i guna habuk kayu jenis macam ini 


Ha .. habuk kayu ni macam pallet tau . yang bestnye , bile die kene air, pallet kayu ni akan kembang and jadi habuk kayu balik . ianya sangat tahan lame , kalau i pakai habuk kayu jenis ni , 2 minggu pun still tahan .. sebab die serap air 100% . and bau pun tak ada . so lagi jimat kalaw pakai yang ini . but slalu seminggu lebih i dah tukar dah sebab die jadi macam berhabuk sangat hehe :)

Kalau i bawak chelsea i ni jalan2 ke , balik kampung ke . i letak dalam beg ini je . korang boleh beli kat midvelly pun ada . tak pun other petshop . i beli online je hehehe . actually beg ni dulu hedgehog i 'stephano' yang pakai . but sekarang i kasi hedgehog i kat my bf .. suruh die yang jage . hehehe

ni la beg die . chomel kan !
Bab mainan die pulak i just kasi bola and block kayu yang i beli dekat pet shop . macam nieh 
ni block kayu . gambar from google

ni bola yang dalam die ada loceng tuh .
Sebelum tuh ni ader a few gambar2 chelsea i yang cute miut tuh  =)


So setakat ini saje info yang i tau . anythings kalau korang ada pertanyaan ke , ape2 yang korang nak share . just comment below or boleh hantar ke email i - zareenreen@yahoo.com . sebab sebelum nieh ada readers yang comment and need my reply asap but i tak perasan tau . so kalau nak jawapan urgent korang just hantar email kat i ok . sebab i tak kerap bukak blog . so email i je ok =)

Uuhh btw kalau ader yang minat hedgehog jugak and nak tau macam mana nak bela haiwan tuh . ni entry yang i pernah buat http://yongatira.blogspot.com/2013/06/hedgehog-as-pet.html .  "ape pulak binatang hedgehog tuh??" hahaha .. ha .. ni la hedgehog . ni hedgehog i dulu , nme nye mr.stephanoo !! hehehe


So thats all for today !! thanks for reading .. and dont forget to follow me and i'll follow yu back ! 
Ardios Amigos !
Bye , Assalamualaikum !

Guinea Pig My New Pets !!

Halooo !! Assalamualaikum >.<

Lamenye i tak menulis blog nieh .. hahaha maaf la sangat busy la sampai nak tulis blog pun rase mcm x ader mase hahaha . alah kadang2 ada masa pun malas jugak nak menulis . but hari nieh mood i datang balik nak mengisi blog yg dah berhabuk ni hahaha . Btw just nak kasi tau yang i dah 1 month dah practikal kat Code Red Survival , sangat best and bos i adalah seorang captain . kalo nak tnye company ape .. emm panjang jugak la nak terangkan haha .

Soo , last year when my birthday 12/10/13 .. farid hadiahkan kat i one pets nieh .. she very cute one .. and mase i dapat nieh die kurus sangat !! hahaha tapi sekarang dah gemokk !! hahaha ni la die , Chelsea namenye !! hehehe


Chelsea mase mule2 dapat, buruknye kaw ! hahaha

Tapi sekarang die da chomel macam ini ! hahaha
So next entry i akan citer bout macam mana nak jage binatang chomel nieh . alah senang je , tak susah pun hahaha . so thats all untuk entry kali nieh . bye !