Nuffnang Ads

Followers

Wednesday, July 29, 2015

Ahmad Danial Ibrahim

Assalammualaikum .

29 Ramadhan 1436 Hijrah, bersamaan 16 Julai 2015, Ahmad Danial B. Ibrahim, telah kembali pada penciptanya, dan pergi tinggalkan kami . Sepsis with multiorgan failure . Tak siapa pun sangka dia akan pergi dengan umur yang begitu muda . Betul la tuh, ajal maut tak kira tua atau muda pun.

Aku sampai sekarang masih terasa2 semua ni just mimpi ngeri ja . Tapi sekarang, aku redho dengan pemergian dia. Cuma aku ambil masa dengan keadaan nieh . Dulu, mana2 aku pergi ada ja dia kat sebelah . banyak sangat bende kami buat sama2 .

Aku, Dan, Faris, Dina .. mana2 pergi ja berempat . Kita pie rumah kaw kat semenyih tuh naik motor, sampai ke putrajaya kita merayap . Then bila kat kedai makan LRT Corner tuh, kalo faris and dina pie merayap pie kedai . kita lepak2 jap kat buaian sembang2 pasal crush kaw, family kaw, farid aku, family aku . kaw memang pendengar setia aku . semua masalah aku kaw dengar . semua masalah aku ada ja kaw selitkan nasihat untuk aku . even kalau aku gaduh dengan farid pun, kau yang nasihat ke aku macam2. tapi lepas ni, sapa ja nak dengar masalah aku dari A-Z dan ? Sapa yang nak kasi nasihat ke aku dan ?

Ingat tak masa kita pie main rollerblade kat titiwangsa. kaw yang ajak, tapi kaw tak nak main pulak . sampai razzi dengan faris bising .last2 kita main basikal . kaw follow belakang, tengok aku dengan dina main basikal . kaw siap bising2 lagi kat belakang "jangan bawak laju2.. gelap ni. nnti jatuh dalam tasik aku tak boleh nak selamatkan kaw" haha . sumpah rasa selamat everytime aku ada dengan kaw .

Kaw kawan lelaki pertama aku yang ajak solat berjemaah sama2 masa time kita pie seremban tengok bob tuh .time tuh kita tak rapat lagi, then kaw offer kat aku and dina "nak solat sama2 tak", tapi aku tolak sebab masa tuh aku tak tau solat berjemaah dan . sebab tuh aku tolak perlawaan kaw . Sampai sekarang aku ingat dan . Dari situ kita dah start rapat dah kan .

Malam2 aku selalu kacaw kaw, "gemoks, kaw buat apew?" haha rindu doh nk wasap kaw malam2 bute . bila kaw buat lawak hambar, and aku tak faham . mesti kaw cakp "adoi, boring betul la kaw ni . baaik jadi siput" haha rindu la seyy .

Kaw tau ape paling aku rindu ? aku rindu kaw wasap aku ajak aku makan . Kaw tak pernah lupa tnya aku dah makan ke belom . sebab kaw tau aku kuat makan . Pagi, petang, malam mesti tak pernah lupa aku . "oi gemok, turun. aku kat bawah ni" hahahaha . sumpah aku sedih danial .

Aku sampai sekarang, kalau keluar jalan ramai2, aku dah biase tinggalkan ruang kosong kat sebelah aku . sebab biasanya kaw akan jalan sebalah aku .Sekarang, aku rasa kosong . aku pergi mana2 pun , ceruk mana pun mesti ada 2/3 memori kita berempat . hati aku ni tak tau la nak cakap macam mana dah . tapi aku kene kuat, kene biasa kan diri mulai sekarang . aku kene terima hakikat, kaw tak ada dengan aku dah . aku kalau sedih macam ni, sedih lagi faris yang kenal kaw dekat 4 tahun tuh ., and lagi sedih ibu and ayah kaw danial . Masa kenduri tahlil kaaw cukup 7 hari tuh, ibu kaw peluk aku nangis2 . Allah, sebab danial. sebak . kaw paling.. sayang ibu kaw kan . dulu time kaw sakit, kaw cakap kat aku . kaw nak sihat cepat . tak nak kasi ibu kau risau . kan ? Tapi Allah tuh lagi sayang kaw danial .

Ingat masa time konvo kita tahun lepas ? ibu ayah aku tak datang . sorang pun tak dapat hadir hari convo aku . tapi kaw tak biar kan kami . kita pergi berempat dengan family kaw naik van . kan ? Aku tak rasa sedih sangat sebab koranga ada dengan aku waktu tuh . And paling aku tak boleh lupa time tuh, semua orang dapat bunga . tapi aku sape2 pun tak kasi aku bunga . Then dalam kita jalan sesame , tetiba kaw hilang, and kaw datang bawak bunga and bear untuk aku . kaw cakap "Nah, kata tak ada orang kasi kaw bunga, ni bunga untuk kaw" .. haha kaw tau x aku terharu giler time tuh . bila aku ingat balik ni , sumpah aku sedih danial . Terima kasih untuk waktu tuh dan . Bila aku senyap ja dalam van, kaw cakap "dah yong, jangan sedih, kiteorangkan ada" Allah .. Sumpah aku sayang kaw .

Aku harap, kat sana nanti kaw akan jumpa bidadari yang paling lawa atas sana . macam yang kaw impikan sebelum ni . and semoga Allah tempat kan kaw diantara orang2 yang beriman dan beramal soleh danial .Beruntungnya engkaw dapat pergi dalam bulan Ramadhan danial .

Terima kasih jadi sahabat aku yang tiada galang ganti danial. kaw anugerah Allah untuk kami, walau dipinjam sekejap ja pada kami . Selama aku kenal kaw, kaw anak yang soleh solehah, taat perintah Allah, hati kaw ikhlas danial, and baik budi pekerti kaw. aku tak lupa semua tuh . Terima kasih untuk segala memori kita . Aku simpan rapi2 memori kita ni .Semua pertolongan engkaw pada aku, aku ingat sampai bila2 dan . Jatuh duduk aku, bangkitnya aku, sedih gembiranya aku, kaw selalu ada untuk aku . kaw, dina and faris . Aku harap, aku tak lupa wajah kaw, and seorang Ahmad Danial untuk aku .
















IN MEMORIES
Al-Fatihah Ahmad Danial 
1993-2015


1 comment: