Nuffnang Ads

Followers

Saturday, August 4, 2018

Sangkar hamster (DIY)

Assalammualaikum, hi guys !

Buka entry ni mesti sebab nak tau cara-cara untuk jaga hamster dari segi sangkar , makanan dan lain2 kan ? tak kisah la if korang dah lama bela hamster atau baru je nak jaga hamster . tapi dekat sini yong nak share je, pengalaman yong bela hamster ni . jadi selamat membaca !!

1st yong start ada hamster balik since May 2018 . Dulu time study ada juga bela sekor hamster jenis Winter White, lepas mati tak bela dah . bela guinea pigs pulak . heheh sapa yang pernah baca entry yong pasal guinea pigs dulu mesti tau . "Guinea pigs as a pet" . So kali ni yong bela 2 ekor hamster, jantan & betina.  hamster jenis Syrians . Comel & gemok .  Nama si betina Mommy & Demoks yang jantan warna oren haha .



So nak citer pasal penyediaan barang-barang keperluan cik hamster ni . yong memang dari dulu jenis sangkar memang suka DIY sendiri ja, tak suka beli . Jadi macam you guys tengok ni . sangkar yong beli dekat Ikea RM30 (sekali penetup noks) . kalau without penutup RM20 .

atas sekali tuh bekas beli dari ikea. sekali penutup RM30
Macam mana pulak nak letak tempat air dia untuk bekas macam ini? okey untuk air , yong pernah bagi bekas air yang kecik macam gambar belah kiri tuh (gambar from google) , tapi depa ni dok mengigit plastic sampai terkeluar-keluar air dah tak boleh pakai dah. hadeh, dasar tikus betul .  jadi yong tukar pakai botol air yang jenis pemegang dia macam screw, muncung botol jenis besi tuh macam gambar kanan tuh. hahaha baru puas hati .




Jadi, apa yang korang perlu sediakan adalah soldering iron & glue gun . yang ini, yong beli dekat MR.DIY , dalam belas-belas ja.


Jadi, macam mana nak gantung air tuh dalam bekas plastic macam ni ? jadi, tuh lah gunanya soldering iron ni.


Korang perlu tebukkan bekasni, buat 1 lubang kecik muat2 screw pemegang botol ni nak masuk . macam ni . tebuk la kat mana hampa nak . nak letak bekas air tuh tang mana .. terpulang .


So, macam ni la yong sangkut bekas air tuh .  okey bekas air done !

Sebelum tuh , untuk penutup bekas ni pulak, disebabkan bekas yang yong beli dari IKEA tuh tak berapa nak tinggi, so hamster yong boleh panjat keluar . jadi kene siapkan penutup pula . untuk penutup, yong tebukkan bekas penutup guna soldering iron juga and cover dengan jejaring besi beli dekat MR.DIY . jadi la macam gambar dekat bawah ni . and , korang boleh gamkan jaring besi tuh gunakan glue gun. ikut lah kreativiti masing2.



Next is, tempat makan. jadi untuk tempat makan , yong beli je la dekat petshop . beli jenis berat and paling penting tak senang terbalik . sebab hamsterkan, sejenis tikus sakai yang semua benda dia nak usik and terbalikkan . hahahah yong punya bekas macam ini je



Next, untuk rumah dia pulak . okey, untuk rumah . yong tak kisah sangat , sebab yong banyak bekas kosong kat rumah . yang ini salah 1, bekas tabung tak pakai dah . hahaha jadi bagi depa, sejuk pun sejuk sebab besi kan, boleh gantikan cooling plate 2 dalam 1. hehhee . cololing plate macam gambar hujung tuh . yong tak pakai lah , just kalau korang nak tahu je lah kan . lepas tuh, yang warna warni tuh yong buat pakai ice cream stick . korang boleh beli dekat DIY juga . berapa henget je pun . guna lah creativiti anda untuk buat apa yang boleh guna ice cream stick tuh .



Next, yang ini paling favourite DIY yong . Disebabkan hamster yong suka sangat main wheel , tapi sebabkan depa ni jenis syrians yang besar tuh . jadi wheel yang kecik tuh tak muat untuk depa and, tak bagus untuk depa main sebab takut ada masalah tulang belakang sebab wheel kecik sangat . so yong banyak kali survey kat petshop wheel yang besar gedabak tuh . mak oi , mahal . dalam RM60-RM70 juga lah . so I decide to make my own wheel !!! yeay . so next entry yong akan cerita macam mana nak buat wheel sendiri sebab panjang pulak kalau nak cerita dekat sini kan . so macam ni la wheel yong yang dah siap yong buat . seronok tengok depa berlari2 dalam tuh . hehehhe . barang2 semua beli dekat MR.DIY tau . x sampai RM5 pun .




Okey, next untuk bedding pulak . favourite yong 2 jenis ni !! Chipsi & Green Kat . Barang2 haiwan semua yong beli dekat PETSMORE sebab kalau members murah sangat . jadi 2 jenis bedding ni yong selalu pakai, tapi nowdays yong always use Green Kat, sebab kat PETSMORE, Chipsi ni jarang ada . Jadi pakai lah Green Cat. Yong kalau tukar bedding dalam 2 atau 3 minggu baru tukar . sebabnya hamster yong pandai kecing dalam toilet . jadi bedding tak berbau sangat . kecuali kalau toilet yong tak tukar pasir, baru akan ada bau sebab depa kecing berak dekat bedding .



Okey, cerita pasal toilet pulak . sepatutnya toilet untuk depa ni besar sikit, tapi tak ada budget lagi nak beli toilet besar sikit . Nak DIY toilet sendiri pun tak ada masa lagi . jadi buat masa ni, depa pakai yang ini ja dulu . korang boleh je try diy sendiri toilet depa ni . sebab petshop toilet besar2 mahal . heheh


Toilet depa ni pulak kena letak pasir , pasir pulak yong selalu pakai jenama TRUSTIE bau green tea. suka sangat ! sebab bau dia fresh . sebabkan hamster yong makin membiak, jadi toilet ni yong akan tukar setiap hari sekali .



Additional requirement pulak, yong akan sediakan benda yang bleh depa asahkan gigi depa macam mineral stone ni . yang yong beli ni bentuk lemon dama RM5 macam tuh. Lani , bentuk lemon pun tah kemana . hahah

Okey, last paling penting adalah makanan hamster !! okey, actually makanan ni depends dekat hamster juga . macam hamster yong, depa tak suka jenis pallet tuh, depa suka yang ada kuaci, jagung , makanan2 yang campur2 isi dalamnya tuh . selalu yong akan beli jenama BURP . murah pun murah. Additional yong akan campurkan dengan Cornflakes kosong, sebabnya start tahu bagi makan cornflakes tengok si Farihan Baharuddin bagi hamster dia makan cornflakes . rupanya hamster yong pun suka juga hahaha . and untuk snack, yong akan bagi dia Ulat German yang kering ni . fuhh ni lagi favourite depa. Untuk sayur, hamster yong just suka sayur kobis bunga ja . yang lain depa tak minat . hahaha





So, yong rasa yong dah cover semua benda pasal hamster dalam entry ni . kalau ada yang yong tertinggal boleh leave comment dekat bawah . and, ni semua hamster2 yong yang dah membiak dan macam ni lah rupa sangkar hamster yong .



Jadi, disebabkan hamster yong dah banyak, sebab tuh yong beli lagi 1 bekas yang more bigger dari bekas yang sedia ada . tapi yong belum siapkan lagi decorate apa semua lagi. insyallah , ada masa yong boleh tunjukkan sangar kedua yong kalau dah siap yong buat . okey .




So, yong harap apa yang yong kongsikan dapat membantu korang dan dapat juga menjimatkan duit korang dari beli sangkar yang mahal-mahal and semoga berjaya menjadi yang lebih creative!!. Kalau ada yang dah try idea macam ni, boleh la sharekan bersama cage diy korang tuh . and jangan lupa untuk tinggalkan comment lepas baca entry yong ni . boleh sahare kan juga opinion and soalan korang . Next entry cara2 nak buat wheel diy sendiri yong akan update soon ye . Insyallah . terima kasih singgah !!

Assalammualaikum BYE !




No comments:

Post a Comment